Du kanske inte hittar det mest kvalificerade eller bäst betalda sommarjobbet, men i stället en chans att se något nytt och fräscha upp språkkunskaperna.
Inom EU behöver du inga särskilda tillstånd för att jobba. I den stora databasen EURES hittar du lediga jobb i hela Europa och även praktisk information kring hur det är att arbeta i olika länder. I synnerhet inom restaurang/hotell och turism finns många möjligheter till kortare jobb under sommarsäsongen. Du kan också vara så kallad sommar-au pair, det vill säga bo hos en familj och passa barn och göra andra andra hushållssysslor. Sådana uppdrag går att få både genom förmedlingar och privata annonser.

Programmet Nordjobb har funnits i mer än 20 år och genom det kan du söka sommarjobb i något annat nordiskt land. Då får du också hjälp med boende och ibland fritidsaktiviteter och språkkurser. Du får inte vara äldre än 28 år.
Ett annat sätt att ta sig utomlands på sommaren är att delta i något kortare volontärprojekt. Det finns många möjligheter inom allt från arkeologiska utgrävningar till djurvård. Via organi­sationen Internationella arbetslag hittar du läger som pågår mellan 10 och 20 dagar över hela världen.
Precis som hemma, men i ännu högre grad utomlands, är det viktigt att kolla upp alla villkor innan du skriver på något kontrakt eller köper flygbiljett. Se till att det är tydligt specificerat hur mycket du ska jobba, vilka arbetstider, om du har fast timlön eller provisionsbaserad lön, om boende ingår och vad det i så fall kostar och så vidare. Det finns särskilda EURES-rådgivare som kan ge dig mer information om skatter och socialsystem i andra EU-länder.

En del fackförbund är också med i internationella nätverk, så du kan vända dig till det lokala facket om du blir illa behandlad av arbetsgivaren. Kontrollera också att du är försäkrad på arbetstid och köp en tilläggsförsäkring om du ska vara borta i mer än 45 dagar.
Undvik företag eller förmedlingar som vill att du ska betala för mat och husrum i förskott, om det inte handlar om volontärarbete förstås.

Utlandsjobb

europa.eu.int/eures
EU:s webbresurs EURES med massor av jobb, länkar till arbetsförmedlingar och information om arbetsmarknad och arbetsvillkor i olika länder
www.mytellus.com
Mytellus har omfattande information om både jobb, studier, volontärarbeten och utbyten världen över
www.arbetsformedlingen.se
Arbetsförmedlingen har information och ordnar även rekryteringsträffar för utlandsjobb
www.avstamp.nu
Arbetsförmedlingens ungdomssatsning Avstamp har också bra info om att jobba utomlands.
www.nordjobb.net
Nordjobbs webbplats
www.ial.se
Internationella arbetslag

Kommentera