Tips

Flexibilitet

1. Använd samma möbler till flera saker, till exempel skrivbordet kan även användas som matbord och vardagsrumsbord. Sängen kan fungera som soffa.
2. Använd vikbara stolar, de är lätta att ta undan.
3. Att sätta hjul på möblerna är en annan god idé, då kan du enkelt ändra möbleringen när du vill.
4. Skapa bordsytor som du kan variera storleken på. Använd till exempel ett mindre bord som kan skjutas in under ett större när du behöver platsen till något annat. Eller köp ett bord som har utfällbara bordskivor.

För en större känsla

1. Att dela av det enda rummet med en rumsavdelare skapar känslan av ha två rum. Har du även brist på garderober kan en klädställning få dubbel funktion, både som klädförvaring och rumsdelare.
2. Att använda sig av speglar,  till exempel med en spegelvägg, är ett smart sätt att få lägenheten att se större ut.
3. Lampor i hörnen förstorar rummet.

– Man ska kliva in och försöka utnyttja alla utrymmen. Man ska tänka över, under och bakom, säger Marit G Engstedt, stylist och aktuell med boken Nyfixat – 57 projekt för dig som gillar återbruk.

Förutom att stoppa undan dina prylar på klassiska förvaringsställen som under sängen (förslagsvis i boxar med hjul) ska man se till att utnyttja de ytor som ofta går till spillo. Ett bokhyllesystem kan man låta gå hela vägen upp till taket och skaffa en pall för att plocka ned sina favoritromaner. Du kan även placera hyllor högst upp på väggen, längs taket. Likaså kan utrymmet ovanför en dörr prydas med liten hylla. Inte heller baksidan av en dörr ska glömmas bort. Det finns kroksystem som du kan fästa över dörrbladet så att du kan hänga jackor eller annat på baksidan. Ett annat sätt att skapa rymd i en liten lägenhet är att jobba med illusioner. Har du bara ett rum kan du ändå skapa känslan av att ha flera. Du kan använda rumsavdelare, som en bokhylla eller en gardin. Bäst blir det om bokhyllan är öppen så att den kan användas från båda hållen.

Gardinen kan fästas på en vajer och dras från vägg till vägg. Att tänka i färgsektioner skapar också känslan av att ha flera rum.
När man funderar på färger är det bra att veta att ljusare färger ger en större känsla medan mörkare färger krymper och gör att väggen kommer emot dig. Sovrumsdelen kan med fördel målas i mörkare färger, det ger en intimare känsla. Vad gäller mönster gör horisontella linjer att ett rum känns längre, medan linjer från golv till tak kortar av ett rum.

Marit tipsar även om att lägga slantarna på fem meter tyg i samma färg eller mönster och använda det både till kuddar, sängöverkast och kanske även på väggen.

– Det ger en egen prägel, säger hon.

Kommentera